Zaterdag 16 mei 2009

Inhoudelijk programma

Discussie, workshops en lezingen

Het programma van de inhoudelijke bijeenkomsten.
(Laatste wijziging: 1 mei)

Meld u direct aan voor een van de discussiebijeenkomsten

Kern van de interactieve deelsessies zijn de vier thema’s uit de sociaal economische agenda. De inhoudelijke opmerkingen zijn belangrijk voor het toetsen en definitief vaststellen van de Sociaal economische agenda.

Debatten

11.00 uur in de raadzaal: Iedereen doet mee
Inleider: Bowen Paulle (Universiteit van Amsterdam), socioloog en schrijver van het essay ‘Voorbij de oude debatten. Een voorstel voor economische desegregatie van het onderwijs
Discussieleider: Rein Zunderdorp
Thema: Welke rol speelt het onderwijs in 2020 bij het bevorderen van participatie en het bestrijden van (onderwijs)achterstanden?
Panelleden: o.a. schooldirecteuren van het primair en voortgezet onderwijs, een ouder en een docent.

12.15 uur op de 11e verdieping: Binden en Boeien
Inleider: Frits Spangenberg (Motivaction) over de Haagse leefstijlen in 2020
Discussieleider: Eelco Koolhaas
Discussievorm: Lagerhuisdebat
Thema: Hoe kan Den Haag jongeren binden en boeien voor de stad?

13.30 uur in de raadzaal: Economie met energie
Inleider: Wim Willems, hoogleraar sociale geschiedenis bij Campus Den Haag
Discussieleider: Rein Zunderdorp
Thema: Hoe kunnen we economische bedrijvigheid terugbrengen in de wijk en daarmee het leefklimaat in de wijken verbeteren?
Panelleden: Rabiaa Benlahbib (Kosmopolis), Kaushiliya Budulal (voorzitter regiobestuur Kamer van Koophandel), Hicham Bouzidi (bestuurslid MKB Den Haag).

14.45 uur in de raadzaal: Den Haag met stip op de kaart
Discussieleider: Rein Zunderdorp
Debat: Hoe komt Den Haag (nog meer) met stip op de kaart? En is de Haagse creatieve klasse hiervoor het vliegwiel?
Panelleden: Mariette de Wijs (Den Haag Marketing & Events), Hans Kamphuis (Caballero-fabriek) en Johan Doesburg (Nationaal Toneel).

Workshops en discussies
De hele dag zijn er verschillende discussiebijeenkomsten en workshops. Een kleine selectie:

De Toekomst in beeld (doorlopend)
Samen met studenten Human Technology van De Haagse Hoge School kunt u zich buigen over de vraag Hoe Den Haag er in 2020 uit komt te zien. Via Google Earth, beamers en camera’s tonen zij uw toekomstidee.

Duurzaamheid: ook voor u een groene woning? (11.00 - 12.30 uur, zaal A04.08: Oude Doelen Zaal)
Wilt u uw eigen woning ook klimaatneutraal maken? Goede isolatie én ventilatie zijn hierbij de sleutelwoorden. Dit zorgt voor een koel huis in de zomer en een warm huis in de winter. Comfortabel (er) wonen en een lagere energierekening. Hoe? De gemeente kan u hierbij helpen, b.v. door middel van wijk- en straat bijeenkomsten en ondersteuning bieden bij het opstellen van gezamenlijke meerjarige onderhoudsplannen (zowel voor particulieren als voor VvE’s).
In deze workshop hoort u er meer over.
Gespreksleiders: Veronica Klooster (programmamanager programma Duurzaamheid gemeente Den Haag) en Henk Heijkers (inhoudelijk deskundige programma Duurzaamheid)

Internationaal onderwijs in 2020 (12.30 - 13.30 uur, zaal A04.16: Twee Stedenzaal)
Hoe ziet Den Haag er als internationale stad uit in 2020? En wat heeft de internationale gemeenschap in 2020 nodig in Den Haag aan onderwijs en opleidingen? Discussie met Willem Post van De Haagse Brug en Lianne Dekker, directeur Stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland (NOB).
Gespreksleider: Paul Broekhoff, directeur Cultuur van de dienst OCW gemeente Den Haag.

Halte Burgerschap (13.00 - 14.00 uur, zaal A04.02: de Zeven Kerken van Rome zaal)
Hoe zorgen we ervoor dat alle Hagenaars toegerust zijn om burger van de stad te zijn, bruggen te bouwen, betrokken te zijn bij besluitvorming en medeverantwoordelijk te zijn voor de sociale kwaliteit in onze stad.
Gespreksleider: Marie-Lisette Derks.

Weg met armoede in 2020 (13.30 - 15.00 uur, zaal A04.08: Oude Doelen Zaal)
Hoe is het om in de schulden te zitten en hoe voorkom je dat. Een speedworkshop armoedevoorkoming, onmisbaar in onzekere economische tijden.

Sport in 2020 (14.00 - 16.00 uur, zaal A04.17: Terminuszaal)
Den Haag werkt aan een nieuwe sportnota. Hoe kan Den Haag de unieke mogelijkheden van stad aan zee zo ontwikkelen dat de lokale, nationale en internationale (top)sport de stad beleeft als sportieve ‘Wereldstad aan zee’. Deze vragen staan centraal in de nieuwe sportvisie en in deze workshop. Gespreksleider: J. van den IJssel (directeur Corgwell Onderwijs).

Wereldstad aan zee (14.30 uur, zaal A04.10: Toelastzaal)
Presentatie van de structuurvisie Wereldstad aan Zee, de ‘harde’ tegenhanger van de Sociaal Economische Agenda Den Haag 2020.

Tijden en inhoud onder voorbehoud